Vitamini B skupine (B kompleks)

Vitamin B1(Tiamin)
Pripada skupini vitamina topljivih u vodi kao i svi vitamini B skupine.Vitamin B1 organska je molekula sa koenzimskim djelovanjem.

Nalazi se  u raznim  namirnicama, neljuštenim žitaricama, kvascu, mlijeku, mesu,

voću, povrću i orašastim plodovima.

Dnevne potrebe odrasle osobe iznose 1,4mg  B1 vitamina.Bolju iskoristivost tiamina postižemo balansiranom prehranom,obzirom da u mesu i mljijeku nalazimo enzim koji poboljšava njegovu apsorpciju dok se pak u nekim ribama nalazi enzim koji ga razgrađuje što je posebno uočljivo u kulturama koje konzumiraju veće količine ribe napose slatkovodne.Alkohol usporava apsorpciju vitamina B1,razgrađuje se i duljim kuhanjem a povećane su potrebe i uz konzumaciju slatke hrane,prisutnost celuloze u crijevima povećava njegovu sintezu.Veća količina od organizmu potrebne izlučuje se urinom.
 Veću potrebu za vitaminom B1 imaju alkoholičari, želučani i jetreni bolesnici, pri dugotrajnijim infekcijama i stresu.

 Nedostak vitamina B1 izaziva: bolest beri – beri, smetnje u rastu, neurološke poremećaje, umor, pad tjelesne težine, usporenje refleksa, mentalne i psihičke smetnje,slabljenje mišića,srčane smetnje.

Vitamin B2(Riboflavin)
U organizmu sudjeluje u osnovnim reakcijama metabolizma, pa ga nalazimo u svakoj stanici.Vitamin B2 nalazimo u jetri, bubregu, ribama, jajima, mlijeku, siru, zelenom povrću.  Dnevne potrebe za vitaminom B2 uglavnom ovise o unosu energetski bogatih namirnica.Dnevne potrebe  odraslog čovjeka iznose 1,6 mg. Ariboflavinoza,kronični nedostatak vitamina B2 pojavljuje se u ljudi s nepravilnom prehranom a očituje se atrofijom sluznica,peckanjem i crvenilom istih,izbrazdanošću jezika,usporenjem rasta i razvoja te padom fertiliteta.Povećanu potrebu za ovim vitaminom imaju trudnice i dojilje.

 

Niacin
Nikotinska kiselina (B3). U vodi topiv vitamin. Nalazimo ga u,meso,iznutricama, jaju, mlijeku, ribi, krumpiru, zelenom i povrću. Brzo se resorbira iz crijevnoga trakta a i dio crijevnih bakterija je u mogućnosti sintetizirati niacin.
Dnevne potrebe iznose oko 18 mg. U organizmu niacin može nastati i iz aminokiseline  triptofana unesenog hranom. Za pretvorbu triptofana u niacin potrebni su vitamini B1, B2 i B6.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *